Sedummatten kwekerij

sedummatten kwekerijBen je op zoek naar een sedummatten kwekerij die je de mooiste en voordeligste matten kan leveren? Zoek niet verder. Hier vind je uitstekende en betaalbare sedummatten. Daarmee kan je snel je dak in een echt groendak veranderen. Het gebruik van sedummatten is makkelijk, goed voor de natuur en levert je flinke besparingen op. Lees hier alles over sedummatten en het gebruik op een dak.

Sedummatten: de snelle oplossing om een groendak te maken

Groendaken zijn tegenwoordig erg populair. Geen wonder, want ze zijn goed voor het milieu, voor de natuur en niet te vergeten voor de huiseigenaar. Zo bespaar je met een groendak flink op stookkosten, en zorg je dat het onderliggende dak twee keer zo lang meegaat. De makkelijkste uitvoering van een groendak is een dak met sedummatten. Daarbij worden er matten met voorgekweekte plantjes over het dak uitgerold. Sedummatten zijn eenvoudig in het gebruik, voordelig en leveren een erg mooi resultaat op. Dat maakt ze voor veel mensen een betere optie dan handmatig plantjes op het dak planten.

grd

Hoe zien sedummatten er uit?

Bij professionele kwekers van sedum worden sedummatten in grote volumes geproduceerd. De matten zelf bestaan uit een biologisch afbreekbare stof, bijvoorbeeld natuurlijk foam of kokosvezels. Daarop worden vetplanten van verschillende soorten gekweekt. De mat kan vervolgens worden opgerold, vervoerd en op een dak worden aangebracht. Daar groeien de planten verder. Omdat ze al stevige wortels hebben, duurt het niet lang voordat het hele dak bedekt is met prachtige plantengroei.

Welke planten groeien er op de matten?

De naam zegt het al: op sedummatten groeit Sedum. Dat is de wetenschappelijke naam voor honderden soorten vetplanten. Elk daarvan heeft andere blaadjes, bloemen en groeiwijzen. Op matten worden er meestal zo’n tien tot vijftien verschillende soorten gebruikt. Waarom nou Sedum? Omdat deze planten echte ijzervreters zijn. Ze komen uit rots- en berggebieden, en kunnen leven op plekken waar andere planten dat niet kunnen. In hun bladeren slaan Sedums vocht op. Daardoor kunnen ze heel lang overleven als het niet regent, net als cactussen. Sedums zijn ook bestand tegen vorst, hitte, sterke wind en alle andere condities die er op een dak voor kunnen komen. De planten zijn daardoor een ideale plant om met minimaal onderhoud goed te groeien op een dak.

Welke soorten Sedum worden er op de matten gekweekt?

vetplantjeDat hangt af van het type mat. De meeste kwekerijen gebruiken meerdere soorten Sedums door elkaar heen. Dat geeft de matten een interessant uiterlijk, met veel afwisseling. Ook bloeien de verschillende soorten op verschillende tijdstippen, en blijven sommige groen in de winter. Die variatie zorgt dat je dak er altijd aantrekkelijk uitziet. Er worden tegenwoordig ook matten aangeboden waar andere vetplantjes op groeien. Er zijn bijvoorbeeld matten met Sempervivum (huislook) en Saxifraga (steenbreek) zijn verkrijgbaar in de handel. En als je een wat uitgebreider dak wilt, kun je matten kiezen waar ook bloemplanten en/of kruiden in zijn verwerkt.

Hoe gebruik je sedummatten op het dak?

Voordat je sedummatten op je dak kan leggen, moet je eerst een paar voorbereidingen treffen. Hier vind je een stappenplan voor het gebruik van sedummatten.

1. De dakconstructie controleren

De matten brengen een bepaald  extra gewicht met zich mee, vooral na heftige regenval. Toch zijn ze niet erg zwaar. Kan je zelf over je eigen dak lopen? Dan mag je er vanuit gaan dat sedummatten (zonder extra substraat) probleemloos gelegd kunnen worden.

2. Plat of hellend dak?

De matten zijn gemaakt voor gebruik op een plat of een licht hellend dak. Tot een hellingshoek van 25 graden kan je sedummatten gewoon gebruiken. Het is dan aan te raden om een speciale folie over het dak te leggen waardoor de matten niet gaan glijden. Als je dak meer helt dan 25 graden, zal er eerst een speciale constructie op gebouwd moeten worden.

3. Folie over het dak leggen

Het is verstandig om sowieso een beschermende folie over je dak aan te brengen. Daarmee voorkom je eventuele beschadiging van de onderliggende dakconstructie. Ook moet je controleren of je dak helemaal waterdicht is. Zo niet, leg dan een laag waterkerende folie neer. Eventueel kan je ook nog wortelfolie of drainagefolie leggen. Ligt je dak op de wind? Leg de folie dan aan de randen vast met (beton)tegels.

4. Zorg voor een goede waterafvoer

Een groendak houdt water vast. Om te zorgen dat overvloedig water goed wordt afgevoerd, moet je een laag grind rond de waterafvoer (regenpijp) leggen. Dit grind voorkomt dat er substraat wegspoelt. Je kunt ook grind in de dakranden leggen. Breng tevens een boldraadrooster in de waterafvoer aan.

5. Extra substraat, ja of nee?

Sommige sedummatten worden compleet met substraatlaag (groeiaarde) geleverd. Voor andere geldt dit niet. In dat tweede geval zul je zelf een laag substraat op de folie moeten leggen. Er is kant en klare grond beschikbaar voor vetplanten, maar je kan ook zelf een mengsel van potgrond, steensplit en zand maken.

6. De matten neerleggen

Nu kun de matten op het dak brengen en ze uitrollen. Snij of knip ze op het juiste formaat en zorg dat ze goed aansluiten. Houd ze na het leggen een paar weken nat. Zo slaan de plantjes goed aan en zorg je voor een dak dat snel goed begroeid is. Nu kan je jarenlang genieten van je sedumdak.