Sedumdak voordelen

sedumdak voordelenEen sedumdak is populair. Zowel woningbezitters als bedrijven en overheden laten een sedumdak aanbrengen op hun pand. Waarom is een groendak met deze vetplantjes zo gewild? Welke sedumdak voordelen zijn er voor de woning, de mens en de natuur?

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een vergroend dak dat begroeid is met een substraat (aarde) waarin planten groeien. Zoals de naam al aangeeft gaat het (vooral) om planten van het geslacht Sedum. Dat zijn kleine vetplanten, die onder moeilijke omstandigheden kunnen overleven en bijna geen onderhoud nodig hebben. Dat maakt ze ideaal om een dak van vegetatie te voorzien. Een sedumdak heeft meestal alleen lage soorten vetplanten en een dunne laag substraat. Er kan ook een diepere laag substraat wordt aangebracht, waarin ook hoge vetplanten, bloemplanten, struikjes en zelfs bomen geplant zijn. Dan spreken spreken we meestal niet over een sedumdak, maar over een intensief groendak, een uitgebreid groendak dus. Een dak met alleen lage Sedums wordt wel een extensief of eenvoudig groendak genoemd. Een extensieve groendak is veel zwaarder, heeft vaak een extra dragende constructie nodig, en is vaak beloopbaar. Er wordt bij een plat dak dan ook wel van een daktuin gesproken, waar recreatie vaak mogelijk is.

grd

Wat zijn de voordelen van een sedumdak?

Een groendak met vetplanten biedt veel verschillende voordelen. Zowel voor de omgeving, de natuur en het milieu, als voor de portemonnee van de eigenaar van het pand.

Voordelen voor het milieu en het klimaat

 • Opname van fijnstof en gifstoffen. Planten hebben de gunstige eigenschap om fijnstof weg te vangen. Ook kunnen ze schadelijke stoffen, zoals zware metalen (lood, cadmium etc), opnemen en vasthouden.
 • Opname van CO2 en zuurstofproductie. Zoals alle planten verbruiken vetplanten CO2, en zetten die om in zuurstof. Vermindering van CO2 gaat de opwarming van de planeet tegen.

Voordelen voor de stad

 • Verbetering van de waterafvoer. Bij heftige stortbuien kunnen de riolen van een stad overbelast raken, met overstromingen en schade tot geval. Dat komt doordat het water in de stad, waar alles betegeld en gepleisterd is, vaak alleen via de rioolputten kan infiltreren. Groene daken kunnen echter ook water bergen. De planten slaan het water op of geven het met vertraging af. Dit vermindert de acute belasting van het rioolwaterstelsel.
 • De omgevingstemperatuur daalt. Door de vochtopslag in de vegetatie wordt de lucht met een paar graden afgekoeld. Vooral in het stadscentrum, waar veel hitte door steen en beton wordt vastgehouden, is dit in een hete zomer merkbaar. Ook houden de planten zelf veel minder hitte vast dan een bedekking van dakpannen of dakleer. Daarmee verminderen ze het zogenaamde UHI (Urban Heat Island effect).

Voordelen voor de eigenaar

 • Sedumdaken isoleren het huis. De laag substraat en vegetatie zorgen dat de temperatuur constanter blijft. In het huis is het in de winter warmer en in de zomer koeler. Dit zorgt voor een groter woonplezier en lagere stookkosten.
 • Lawaai wordt gedempt. Ook stadslawaai wordt verminderd door de laag isolatie die een sedumdak biedt. Je hebt minder last van harde muziek, verkeer en overvliegende vliegtuigen.
 • Recreatie op een plat dak wordt aangenamer. Als je het dak(terras) op kunt, ziet een begroeiing van vetplantjes met mooie bloemen er veel leuker uit dan dakleer. Je zult merken dat je vaker buiten gaat zitten om te zonnen, lezen of borrelen.
 • Langere levensduur van het dak. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, beschermt een sedumdak de onderliggende dakbedekking en constructie. Daardoor gaan die aanzienlijk langer mee, tot een factor twee keer langer.
 • Stijging van de woningwaarde. Door de populariteit van duurzaamheid en de aantrekkingskracht van een mooi sedumdak is je pand gewilder. Je kunt dus een aanzienlijk hogere vraagprijs neerzetten als je je pand verkoopt.
 • Subsidie is soms mogelijk. Verschillende gemeenten bieden een aanzienlijke subsidie, tot wel 50%, voor de aanleg van groendaken en andere duurzame groenprojecten. Welke gemeenten dit zijn, verandert per jaar. Kijk op de website van je gemeente of er in jouw woonplaats subsidiëring mogelijk is.

Voordelen voor de natuur

 • Nuttige insecten vinden er voedsel. Sedum produceert een groot deel van het jaar bloemen, die zeer rijk zijn aan nectar. Vooral de grotere soorten (hemelsleutels) produceren grote bloemschermen die erg aantrekkelijk zijn voor insecten. Verwacht veel vlinders en bijen te zien. Ook zweefvliegen, wiens larven vervelende vliegenmaden opeten, worden veel gevonden op de bloemen.
 • Grotere dieren komen op de groendaken af. Vogeltjes, spinnen, vleermuizen en libellen vangen de insecten die de sedumbloemen bezoeken. Daardoor verandert je dak na verloop van tijd in een klein ecosysteem, dat de natuur in de stad broodnodige kansen geeft. Het is ook bekend dat er verschillende inheemse vogelsoorten nestelen op groendaken.
 • Ook andere planten vinden een toevluchtsoord. Als je het niet erg vindt dat je dak ‘onkruid’ herbergt, dan vestigen zich ook inheemse planten tussen de Sedum. Dat komt de biodiversiteit van de stad ten goede. Heb je geen zin in deze spontane plantengroei? Twee keer per jaar even wieden is voldoende om ze weg te houden.